Bryggning

Bryggningen sker i en stenlada på gården Vareböke, strax utanför Älmhult i Småland. Här har vi inrett ett litet bryggeri som låter oss ta tillvara på de ursprungliga hantverksmetoderna vid ölbryggning, utan att göra avkall på kvaliteten. Häng med på en bryggning!
Allting börjar med råvarorna. Vår öl är ett hantverk gjord på äkta råvaror. Den innehåller bara vatten, malt, humle och jäst. Ölen görs på Småländskt vatten från egna gården, som renas naturligt under sin väg genom myrmarker och åsar. Detta unika vatten förenas med det finaste urvalet av krossad malt och exotisk humle från länder som Nya Zeeland och USA.
Vi använder oss av ett bryggverk som är inköpt från Tyskland. Bryggverket kan liknas vid en jättestor gryta som vi använder till mäskning och kok. Vid mäskningen värms vattnet upp innan malten sänks ner i bryggverket. Det som händer under själva mäskningen är att stärkelsen i malten bryts ner till olika sockerarter, som sedan omvandlas till alkohol under jäsningen i ett senare steg. Malt är gjort på olika sädesslag, där vi främst använder både kornmalt och vetemalt i våra öl. Lite enkelt förklarat kan man säga att malten är ölens ”kropp”, som bland annat avgör vilken färg ölen får.
När vi är färdiga med mäskningen påbörjar vi koket. Det är här vi kryddar ölet med humle som ger ölen dess beska smak. Humlekottar kommer från en växt och jämfört med malten krävs det inte alls mycket humle för att sätta smak på ölen. Humlen beskriv ibland som ölen ”själ”, eftersom det är från humlen den mesta smaken kommer ifrån.
Efter koket förs vörten, det man kallar ölen tills den är färdigjäst, över till en jästank. Nu tillsätts jäst som omvandlar sockret i vörten till alkohol. Denna jäsningsprocess pågår olika länge beroende på vilken öl vi gör. En Lager tar till exempel betydligt längre tid att jäsa än en Pale Ale.
När jäsningen är avslutad är det dags att skörda frukten av vårt arbete. Nu tappar vi varje flaska för hand och sätter på en kapsyl. Nu är ölen redo att avnjutas!